אמש דיווחנו כאן בחב"ד אינפו, על תגלית היסטורית שחשף אמש העיתונאי החב"די ר' אריה ארליך בטורו בעיתון 'משפחה', כי בעבודות חישוף שנעשו במהלך סגר הקורונה באוהל של רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע באוקראינה – התגלתה המצבה המקורית של הצדיק ושלושת בניו, כחלק ממה שהיה האוהל המקורי במשך 120 שנה, עד לשואה.
היום, בחדשות רוטר פרסמו על התגלית בהרחבה, ולתועלת רבים שחיפשו הסבר מורחב על העניין, אנו מפרסמים זאת:
כשהגאון רבי משה שמואל טהאלער, רבה של העיירה בארדיטשוב, החליט לנצל את הידלדלות זרם המתפללים בעקבות הקורונה, על מנת לנקות ולשפץ את בית העלמין העתיק בברדיטשוב, הוא לא שיער לעצמו שהוא עומד לגלות את אחת התגליות ההיסטוריות, החשובות ביותר לציבור החסידי.
האדמו"ר רבי לוי יצחק מברדיטשוב זצ"ל, נפטר לפני 210 שנה, היה ממשיך דרכו של הבעל שם טוב מייסד החסידות והיה מפורסם מאוד בדורו ונחשב לאחד מגדולי האדמורים החסידיים, עד היום סגולות רבות נקשרות בשמו.
האוהל הנוכחי נבנה בעשורים האחרונים על גבי יציקת בטון שנבנתה לפני מלחמת העולם השניה כדי למנוע את חילול הקבר. עדויות שונות במהלך השנים טענו כי קברו של הצדיק אינו בדיוק במרכז החדר וכי בוצעו שינויים לאורך השנים בציון המקורי.
רבבות יהודים פוקדים מדי שנה את האוהל ואת המצבה שהונחה בו במרכז החדר לצד מצבות נוספות בצדדים שהונחו על פי השערה. כעת נחקר המקום ביסודיות ובמהלך העבודות, הוחלט להרים את רצפת הבטון באוהל הגדול בו שוכן ציונו של סנגורן של ישראל, רבי לוי יצחק זי"ע, ולהתקין במקום חימום תת-קרקעי, לרווחת המתפללים הפוקדים את המקום בימי כפור ושלגים.
לאחר הרמת הבטון התגלו קירות עתיקות המסתתרות מתחת לאוהל ומלאות בכמויות של עפר, ולאחר הוצאת העפר נחשף האוהל המקורי, ארבעה קירות הבנויים בהקפדה, רצפה משולבת צבעים, ובתווך – מצבתו המקורית של הצדיק מברדיטשוב, סנגורם של ישראל, הצמודה אל שלוש מצבות נוספות אשר על פי המקובל מיוחסות לשלושת בניו שנקברו עמו.
מקום המצבה הוא בעומק של 1.8 מטר מתחת לאוהל המקורי – במרחק מסוים ממה שהיה מיוחס בשנים האחרונות כמצבת הצדיק. לאור כך, מי שהתפלל ליד ה’מצבה’ השגויה – דרך, בשגגה כמובן, על קברו של הצדיק.
בתמונות לפני ואחרי רואים שהיו כל מיני מצבות על חללים ריקים, כאשר בפועל, במרכז "האוהל", נטמנו הצדיק ושלושת בניו.