הרב שמואל מקמל, ר"מ בישיבת חח"ל נוף הגליל ומעורכי הספר
כאשר מדברים בעולם על הלכות פסח, קשה להתעלם משתי יצירות הפאר להם זכה עם ישראל בדורות האחרונים, האחת חוברה לפני למעלה מ200 שנה – הלכות פסח אותם חיבר אדמו"ר הזקן בחיי רבו המגיד ממזריטש. כשהעיון בלשונו הזהב של אדמו"ר הזקן בחיבור זה, מותיר אותנו פעורי פה בפני השאלה כיצד היינו למדים את דברי הגמרא והראשונים לאשורם ללא חיבורו. היצירה השנייה עליה ניתן להצביע ללא ספק כמחוללת מהפך, הינה ההגדה אותה ערך הרבי לפני קרוב ל80 שנה. כאמור, הכרה זו מוסכמת על הכל גם מבלי הערך הסנטימנטלי לו אנו רוכשים כחסידים, וכבר אמר הגרש"י זווין ע"ה על הגדת הרבי: "אלמלא הייתי חושש לסלידתם של חסידים מהגדרת חול לעבודת קודש, הייתי אומר שזוהי עבודה מדעית ממדרגה ראשונה"…
לא כן הוא כאשר מדובר בחסידים ותמימים, שכן הגדת הרבי עבורנו משמשת כנדבך להתקשרות, כדברי הרבי "השואל במה היא ההתקשרות שלו אלי . . ההתקשרות האמיתית היא ע"י לימוד התורה כשהוא לומד המאמרי חסידות שלי, קורא את השיחות . . הנה בזה היא ההתקשרות". דא עקא שדווקא הימים הספוגים בהתקשרות לאלנא דחיי – ימים הסמוכים לי"א ניסן חלים בשיא ההכנות הקדחתניות לחג הפסח. ומה שהלב חושק הזמן עושק… כך שנוצר צורך נואש בהעברת התכנים הרבים של חג הפסח, בבהירות הראויה לכל שכבות הציבור ובייחוד בשפה קולחת המתאימה לימי ערב פסח בהם ההנחיות מתבצעות הלכה למעשה.
לשם מטרה זו מכון הלכה חב"ד נטל על עצמו את העול להנגשת החומר הרב, הכולל את כל הלכות ומנהגי חב"ד החל משו"ע אדה"ז, מנהגי רבותינו נשיאנו והעולה על כולנה – הגדת ומנהגי הרבי. מטבע הדברים מדריך מעשי זה היוצא לאור מדי חג בהוצאת המכון, בעיקר אמור לענות על שאלות מעשיות, מבלי להיכנס לטעמיהן. וכפי שמקובלנו מדברי חז"ל: "הכול צריכין למרי חטיא", (שמשמעותם היא שהדרישה הגדולה ביותר בקרב הציבור היא ל-"מרי חיטיא" = בעלי החיטים – ההלכות), כך שבדרך כלל טעמי ההלכות זכו פחות להכרת הציבור.
עם זאת דווקא בחג כמו פסח, חשיבות רבה ישנה בעצם הידיעה כי בהלכות אלו קיימים טעמים רבים ומשמעותיים. שכן, לאורך כל חג הפסח ובייחוד ליל הסדר קיימים מנהגים רבים החגים סביב נושאים מרכזיים כמו: "והגדת לבנך", "זכר לחירות", "פסח, מצה ומרור" "בית המקדש" ועוד. כך שמחוסר הידיעה בטעמי ההלכות עלולים לעיתים לאבד דברים משמעותיים במהלך החג. זאת לבד עצם העשרת הידע לבני הבית בתחומים שונים בהם נפגשים במהלך החג, כמו: "כזית", "רביעית", "שעות זמניות", "מכירת חמץ בערב קבלן" "ביטול חמץ" ועוד. מסיבה זו באו במהדורה הנוכחית של המדריך ההלכתי לצד ההלכות המעשיות, הקדמות הסוקרות בתמציתיות את טעמי ההלכות והמנהגים הרבים של החג.
בעת כתיבת ההקדמות עמדו כאבן יסוד דברי המהרי"ל אותם מביא הרבי בביאוריו להגדה, ששמשו כעיקרון מנחה לאורך כל הדרך, וכה דבריו: "יהא כל אדם חרד באימה לקיים מאמר חכמים שתקנו מצות הסדר והגדה, ולא יהא הדבר קל בעיניו, אף אם כמה דברים יש בסדר שנראה בעיני האדם שאין הקפדה בהם, ישכיל בדעתו לקיים שאין שום דבר ריק בהן". מילים ספורות אלו מבטאות עד כמה רבותינו חשפו בפנינו טפח וכיסו טפחיים, בכל הקשור לחג קדוש זה.
מתגובות המעיינים נמצאנו למדים עד כמה היה להם הדבר לתועלת, והוסיפו כי דווקא ע"י לימוד טעמי ההלכות ולו בפרטים ה"קטנים", היה ברור עד כמה נחוץ לדקדק בכל הלכה הידור או מנהג, מבלי לפסוח ולו על פרט אחד.
***
מפני המצב, מבצע מיוחד: משלוח חינם למזמינים את ספר הלכה למעשה פסח וההגדה העומדת. לרכישה: http://bit.ly/sefer-hagada