אתר החדשות mako מדווח:
"אכילה משולבת של בשר וחלב נחשבת כבעייתית מבחינה תזונתית", מסבירה ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית במרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב. מיד תבינו למה.
בשר היא קבוצה הכוללת בשר אדום ועוף. קבוצה זו מורכבת מחלבונים ומספקת לגוף ויטמינים ומינרליים כמו ברזל ו B12. מוצרי החלב כוללים חלבונים, שומן וגם מינרליים כמו סידן. מדוע לא כדאי לשלב ביניהם? דרוקר מסבירה כי בעת ארוחה המשלבת מוצרי חלב ובשר עשויות להתרחש בגוף תופעות שאינן רצויות, כמפורט:
1. פגיעה בספיגת הסידן ו/או הברזל
בשר ומוצרי חלב גורמים לתחרות על ספיגת החומרים שהם מכילים. כאמור, בשר מכיל ברזל וחלב מכיל סידן. מדובר בשני יסודות שמתנגשים זה עם זה, לרוב לא ניתן לגרום לכך שהם ייספגו יחדיו בזמן ארוחה משולבת. "אם תאכלו שניצל, לדוגמה, במצב תקין של הגוף הוא יספוג את הברזל הדרוש מתוכו, אך ברגע שאתם מוסיפים לזה גבינה או חלב, תתרחש פגיעה בספיגת הברזל ולא תקבלו את כל הסידן ו/או הברזל שהייתם יכולים לקבל בארוחה שאינה משלבת בין השניים", מסבירה דרוקר.
2. יצירת העמסה קלורית
מוצרי בשר ומוצרי חלב מכילים שומנים. כאשר אנחנו אוכלים משניהם בארוחה אחת מאוד קשה לנו לשלוט על כמות השומן הכוללת, כמו שהיה קורה אם היינו אוכלים רק בשר או רק חלב וסלט או פחמימה. "כשאני מכינה לעצמי סלט אני יכולה לשלוט בכמויות השמן שאני מכניסה לתוכו, אך כאשר אני אוכלת חלב ובשר, היכולת שלי מאוד מוגבלת בעניין משום שהשומן כבר נמצא בתוך המוצרים. גם אם הם נחשבים 'רזים', אחוזי השומן של שתי הקבוצות ביחד יוצרים העמסה קלורית. לכן, המבורגר עם גבינה צהובה למשל הוא פשוט אסון קלורי", אומרת דרוקר.
3. עודף צריכת חלבונים ועלייה בשומן הגוף
מאחר ששתי הקבוצות מכילות חלבונים, עלול להיווצר מצב שבו נעבור את כמות החלבונים הנדרשת בארוחה. במקרה כזה, הגוף עשוי להשתמש בחלבונים לצורך בניית שומן ולא לטובת בניית השריר. כך בעצם נוצרת עלייה בשומן הגוף. "ההמלצה היא לצרוך 20- 25 גרם חלבון בארוחה ולא יותר מכך. לכן, אם ב-100 גרם בשר, לדוגמה, יש בין 20-25 גרם חלבון ונשלב אותו עם מקור חלב, סביר להניח שנעבור את צריכת החלבונים המומלצת", מסבירה דרוקר.
4. עודף כולסטרול
בדומה לעניין החלבונים, גם כשמדובר בכולסטרול שילוב בין קבוצות המזון אינו רצוי. מאחר ששתי הקבוצות מכילות כולסטרול, השילוב ביניהן עלול לגרום לכך שנעבור בקלות את כמות הכולסטרול היומית המומלצת.
אוקיי, השתכנענו, אבל למה צריך לחכות כמה שעות בין אכילת הבשר לחלב?
"ההמתנה מאפשרת למערכת העיכול לעכל את המזון", מסבירה דרוקר. "אם לא נמתין עד שהבשר יתעכל, שוב עלולה להיווצר "תחרות" על עניין הספיגה, כיוון שמערכת העיכול שלנו תאלץ להתמודד עם סידן וברזל באותה עת. לפי ההלכה, צריך לחכות 6 שעות לאחר אכילת בשר ועוף. ואכן, עיכול הבשר נמשך מספר שעות ויש בכך הגיון להמתין למערכת העיכול עד פינוי וספיגת הארוחה בטרם נזין את גופינו במוצרי חלב עתירי שומן, כולסטרול וסוכר חלב".