מאת זאב קרומבי, באדיבות עלון נשי ובנות חב"ד צפת
הדור שלנו מאופיין בעליה דרמטית במעורבות הטכנולוגיה בחיינו. ההתפתחות הטכנולוגית המדהימה שיפרה את חייהם של בני האדם בכל העולם. אחד התחומים שבהם הטכנולוגיה השפיעה מאד על חיינו הוא בתחום התקשורת בין אנשים. מיליארדי אנשים יוצרים קשר ביניהם בדרכים שאפשר היה רק לחלום עליהן אך לפני שנים מעטות. לכאורה נראה שהטכנולוגיה עזרה ליצור הרבה יותר קשר בין אנשים מהקשר שהיה בין אנשים בעבר. האמנם זה כך?
מסתבר שהמציאות קצת יותר מורכבת. מסתבר שהתקשורת אחד עם השני באמצעות "המדיה החברתית" לא באמת "יוצרת קשר" בין בני אדם אלא דווקא מרחיקה ביניהם. לא פלא שאנשים מרגישים יותר ויותר בודדים. בכל מקום אפשר לראות אנשים שיושבים אחד ליד השני, וכל אחד מהם עסוק בטלפון הנייד שלו מבלי לדבר כמעט אחד עם השני. במקום חיבור קיבלנו ניכור…
בני אדם נועדו מטבעם לקשר אנושי פנים אל פנים עם אנשים אחרים ושום טכנולוגיה לא תוכל להחליף את הקשר האישי הישיר. כאשר אנו מתקשרים פנים אל פנים אנו משתמשים לא רק במלל. תקשורת בין אישית ישירה כוללת הרבה מאד תקשורת לא מילולית שכוללת הבעות פנים, טון דיבור, שפת הגוף, קשר עין, ומרחק פיזי.
אנו משדרים אחד לשני רגשות ותחושות. אנחנו כל הזמן מפעילים ומופעלים אחד על ידי השני. כל זה חסר כאשר אנו מתקשרים באמצעות הטכנולוגיה. כאשר אנו שולחים הודעות אחד לשני, אנו לא יודעים איך השני הגיב על ההודעה שלנו. אין לנו דרך להביע את הרגשות שלנו. במקרה הטוב אנו יכולים להוסיף סימנים של הבעות (אימוזי), אלא שסימנים של הבעות אינן הבעות פנים אמתיות.
אנשים מעדיפים להשתמש בתקשורת אלקטרונית מאחר והיא דורשת מהם הרבה פחות מאמץ מאשר תקשורת מילולית ישירה. אמנם יותר נוח "לתקשר" באמצעות התקשורת האלקטרונית, אולם אנו משלמים על כך מחיר כבד. הקשר באמצעות הטכנולוגיה לא יכול למלא אותנו כמו שקשר פנים אל פנים ממלא אותנו. כאשר אנו משתמשים בטכנולוגיה כדי לתקשר, אנו מפסידים את האיכות המיוחדת שיש לקשר אנושי שאנו כל כך זקוקים לה, ובעקבות זאת אנו נהיים יותר ויותר בודדים. יש כאלו שיש להם מאות ואלפי "חברים" במדיה החברתית, אולם הם מרגישים מאד בודדים. אף "חבר" וירטואלי לא יחזיק לנו את היד כאשר יהיה לנו קשה…
ניזכר בקשר הראשוני שיש לתינוק עם אמו. הקשר הזה הוא הבסיס עליו מבסס הילד את עולמו, ומלווה אותו במהלך כל חייו. איך היו נראים חיים של תינוק, אם במקום אימא שלו איזו מכונה הייתה מאכילה אותו, מלטפת אותו ומחייכת אליו?! אם אנו חפצים בחיים מלאים ומשמעותיים אולי הגיע הזמן שנוותר עד כמה שאפשר על השימוש בטכנולוגיה כדי "לתקשר" אחד עם השני ונחזור להשתמש יותר ויותר בקשר האנושי הישיר פנים אל פנים. אז, אולי בפעם הבאה כדאי שתגמלי מהמר ותהפכי אותו למתוק, ובמקום לשלוח לחברה הודעת טקסט או סמיילי – תיפגשי איתה לשיחה פנים אל פנים על כוס קפה…
___
זאב קרומבי הוא עובד סוציאלי (MSW), מטפל זוגי, מומחה להתמכרויות ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי באוניברסיטת חיפה.
לפניות: 0547-822686 או zeev.crombie@gmail.com