-
לאחר שהבנו מי הוא קהל היעד, אנו ניגשים לבניית החזון. מה הוא החזון? זוהי אותה תמונה עתידית של המוסד שלנו, לאן אנו רוצים להביא את מוסד השליחות אם זה בעוד חודש, בעוד שנה או בעוד חמש או עשר שנים. תמונה זו צריכה להצטייר בדמיוננו ולהיכתב בצורה כזו שהיא תהיה עמוד האש והענן המובילים אותנו קדימה למילוי השליחות • טור שבועי מאת שמריהו הראל – עבודה מתוכננת מצליחה יותר • לקריאה
חב"ד אינפו|כ׳ באב ה׳תשע״חטור שבועי מאת שמריהו הראל – עבודה מתוכננת מצליחה יותר
אנחנו צוות – שליח וזוגתו הרבנית, או יתכן אפילו קבוצה גדולה יותר. החלטנו על מקום השליחות וכן על צורת בית חב"ד או מוסד שליחות מסוג זה או אחר.
במאמר הקודם עמדנו על חשיבות הגדרת קהל היעד וכיצד נגדיר את קהל היעד שלנו. נדגיש שוב עד כמה חשובה ההבנה, שקהל היעד שלנו הוא רחב מאד, ואינו מצומצם רק לאותם אנשים שפגשנו במקרה או אפילו במתוכנן, אלא כל הקהל הרלוונטי בשכונה, בעיר או במדינה הוא שלנו ואנו אחראים עליו לתת לו את צרכיו הרוחניים ולעתים גם הגשמיים.
לאחר שהבנו מי הוא קהל היעד, אנו ניגשים לבניית החזון. מה הוא החזון? זוהי אותה תמונה עתידית של המוסד שלנו, לאן אנו רוצים להביא את מוסד השליחות אם זה בעוד חודש, בעוד שנה או בעוד חמש או עשר שנים. תמונה זו צריכה להצטייר בדמיוננו ולהיכתב בצורה כזו שהיא תהיה עמוד האש והענן המובילים אותנו קדימה למילוי השליחות לקשר יהודים לרבי ולהכין אותם לקבלת פני משיח צדקנו.
כיצד נעשה זאת?
הבה נבין בתחילה על מה מבוסס החזון שלנו.
ובכן החזון מבוסס על שני דברים עיקריים:
האחד – הערכים לפיהם אנו חיים ועליהם אנו רוצים לבסס את שליחותנו ובראש וראשונה – קיום שליחותו של הרבי שליט"א מלך המשיח. אל ערך זה נוספים ערכים נוספים, כמו – יושרה, הגינות, אהבת ישראל, ערכי התורה ומצוותיה. כל אלה מהווים אצלנו ערכים ברורים ומוצקים עליהם נבנה את החזון.
השני – קהל היעד והצרכים המיוחדים שלו במסגרת השליחות שלנו. צרכים אלה של קהל היעד יצקו לשליחות שלנו את הקירות, התקרה, הרצפה, חוטי התקשורת, קווי הכוח והתאורה, של התכנים המיוחדים אותם אנו צריכים לפתח ולהביא אל קהל היעד שלנו.
הבה נתבונן בכמה דוגמאות:
במקרה שאנו פותחים ומפעילים בית חב"ד בשכונה. קהל היעד שלנו, לאחר שישבנו יחד, חידדנו עפרונות הוצאנו דפים, פתחנו מסמכים במחשב וכתבנו, מוגדר קהל היעד והוא, כל תושבי השכונה, אשר מתחלקים לכ- 5 קהלי יעד משניים: ילדים, נוער, גברים, נשים ומבוגרים.
עכשיו נכתוב את צרכי קהלי היעד:
לילדים- פעולות חינוך ומוסדות חינוך המתאימים לגילם
לנוער – פעילות חינוכית המתאימה להם, וכן שיעורי בר, בת מצווה, פעילות צבאות השם, פעילות במעגל השנה, מוסדות חינוך המתאימים להם
לגברים – פעילות במעגל השנה, שיעורים מתאימים, ארגון תפילות ושיעורים במרכז או בית כנסת וכדו'
לנשים – כל נושא טהרת המשפחה, כשרות האכילה והשתייה, שיעורים מתאימים ועוד
למבוגרים – פעולות חינוך המתאימות להם, סיוע, ביקורים לסיוע נפשי וכדו'
החזון לבית חב"ד בשכונה
בית חב"ד המפעיל תכניות חינוך והפעלות חינוכיות וחסידיות הממלאות את צרכי כל קהלי היעד. יהיה בו אולם להרצאות והתוועדויות בו נערכות פעילויות במעגל השנה וכן פעולות לילדים ולצבאות השם. יש כיתות לימוד בהן נערכים שיעורים לנוער, גברים, נשים, כל קהל בזמנו ולפי לוח זמנים מתוכנן. יש מערכת לבדיקת תפילין ומזוזות המקבלת פריטים לבדיקה או יוצאת אל התושבים לבתיהם לבדיקת המזוזות והתפילין ובאותה הזדמנות כבר מדברים על חינוך הילדים, כשרות ועוד ובכלל יוצרים קשר מתמשך ומשתמר.
סמוך לבית חב"ד מעון לילדים עד גיל הגן וכן מבנה גן והתחלה של בית ספר לילדים בוגרים יותר.
בבית הכנסת הממוקם בבית חב"ד או סמוך אליו, מנוהלות תפילות שלוש פעמים ביום ויש שם כיבוד מתאים וכן נמסרות שיחות בפרשת השבוע ושיעורים שונים.
ארגון נשי חב"ד בשכונה הולך ומתחזק ומפעיל התוועדויות ראש חודש לנשים וכן שיעורים בנושא טהרת המשפחה.
מקווה טהרה מהודר ומפואר כבר הוקם ומופעל במקום מתאים בשכונה.
רכז הפעילות של בית חב"ד – אברך חי ובעל מרץ רב, מתכנן ומפעיל תכניות פעילות במתאימות לקהלים השונים, במעגל השנה ובכלל.
במקרה של בית חב"ד למטייל – קהל היעד שלנו הוא כל התושבים היהודיים במקום שליחותנו, אם זו מדינה, או עיר בה אנו נמצאים. קהל יעד זה מתחלק לשני קהלי משנה עיקריים: קהל המטיילים והקהילה המקומית
צרכי המטיילים הם גם גשמיים וגם רוחניים. בצד הגשמי, המטיילים זקוקים להדרכה לגבי מקומות הטיול, סוכנויות הטיולים, מקום ללון ואוכל כשר, סעודות שבת וחג, ממה יש להיזהר בסביבה זו וכדו'. בצד הרוחני, הם זקוקים כמובן לשיחות בענייני יהדות וחסידות, חגיגת החגים והמועדים, התלבטויות בכיוונים בחיים, חיפוש משמעות, תפילות ושיעורים
צרכי הקהילה המקומית יכולים להיות, בראש וראשונה- חיזוק הקשר ליהדות, פעילויות החגים ומועדים, גיבוש הקהילה ומוסדותיה, יצירת מניינים לתפילות, הקמת מערכת כשרות מקומית ועוד.
החזון לבית חב"ד למטייל
בית חב"ד למטייל הממוקם במרכז ההתרחשויות, יש בו אולם גדול להרצאות, כיתות לשיעורים, מסעדה לאוכל כשר בשרי או חלבי, כיתות לימוד, חדרי תקשורת לבית, פינות האזנה וזולות מתאימות. יש משרדים המנהלים את בית חב"ד ופעילויותיו, ובהם משרד מיוחד לתיאום טיולים ופעולות למטיילים העובד בצמוד עם הסוכנויות המקומיות, מערכת מידע ופרסום ובה נתונים על בתי חב"ד בעולם והמפרסמת את פעולות בית חב"ד. צוות של אברכים ובחורים מקבלים את המטיילים המגיעים ומטפלים בכל צרכיהם בסבר פנים יפות. נשי השלוחים – הרבניות, עוסקות בפעילות עם הבנות וכן עם נשי הקהילה. כבר נבנה מקווה טהרה יפה ומהודר והן אחראיות על תפעולו. מספר המטיילים המגיעים לבית חב"ד הולך ועולה כל הזמן ולכן יש צורך להגדיל את בית חב"ד ואף לבנות בתי חב"ד נוספים באתרים קרובים. הקשרים עם הקהילה המקומית מתחזקים. יש שיעורים לגברים וכן לנשים. בית הכנסת מנהל שלוש תפילות ביום ושיעורים ופעילויות שונות. ישנו כבר תכנון להקמת מעון וגן לילדי השלוחים והקהילה המקומית. כמה מהטיילים, החליטו שרוצים לבוא ולהתיישב במקום ולסייע לפעילות בית חב"ד.
סיכום
אנו רואים שהחזון הוא תוצאה ישירה של הגדרת קהל היעד וצרכיו, כאשר הם ממוזגים עם ערכי השליחים והשליחות. הצורך בחזון הוא כדי לצייר תמונת יעד אליה נשאף להגיע והיא צוירה לאור צרכים אמתיים וערכים אמתיים ולכן כאשר נשאף להגיע אליה, נוכל לבנות תכנית עבודה טובה, מסודרת ואפקטיבית וממוקדת מטרה.
את החזון שלנו נכתוב ונעצב ונתלה אותו מול עינינו כדי שנוכל לראותו בכל עת.
*
המאמר נכתב במסגרת 'הפצת המעיינות' להצלחת שלוחי הרבי שליט"א מלך המשיח בארץ ובעולם, בשיתוף ״המכללה למקצועות הפצת המעיינות״ שעל יד ״עבודה מתוכננת מצליחה יותר״.
לקריאת מאמרים נוספים להצלחה בעבודת השליחות בקרו באתרנו www.odc.co.il או שלחו לנו מייל ל advice@odc.co.il – נשמח לשמוע מכם על המאמרים, התועלת שיש לכם ורעיונות לנושאים שמעסיקים אתכם בשליחות.