מאת: מרדכי גולדמן, המבשר
השגרירות האמריקנית בתל אביב הודיעה כי היא פוטרת רבים ממחדשי ויזה שגילם מעל 14, מלהגיע פיזית לשגרירות לצורך ביצוע הליך החידוש ומסירת המסמכים. המהלך צפוי לקצר את משך קביעת התור של כלל הישראלים שמעוניינים לקבל אשרה או ויזה לארה"ב.
עד כה, נאלצו מחדשי ויזה להגיע פיזית לשגרירות לצורך ביצוע התהליך עצמו, דבר שהיה כרוך בהמתנה ממושכת שגזלה זמן יקר. אולם החל מתחילת השבוע, מאפשרת השגרירות לבצע את ההליך תוך מסירת המסמכים באמצ עות שירות שליחויות, שישיבו את הדרכון למבקש לאחר החידוש.
רק מחדשי הויזה שעונים לכל הקריטריונים הבאים יהיו זכאים לבצע את ההליך ללא הכרח להגיע פיזית. ראשית, על המבקש להיות מעל גיל 14 ושהויזה אותה הוא מבקש לחדש הונפקה כשהוא היה מעל גיל 13. בנוסף ויזת המבקש צריכה להיות עדיין בתוקף או שפג תוקפה עד לפני פחות מ־12 חודשים הבאים וצריך לוודא שהיא הונפקה לאחר 01/01/08. כמו כן על המבקש להגיש את הבקשה באותו המקום שבו הונפקה הויזה הקודמת. זאת אומרת שאם האשרה הקודמת הונפקה בנציגות ארה"ב בתל אביב, המבקש יוכל להגיש בקשה ללא נוכחות אישית רק אם הבקשה מוגשת בתל אביב.
קריטריונים נוספים המופיעים בנוהל קובעים כי על המבקש לבדוק שהויזה הקודמת אינה כוללת את המילים clearance, blanket, waiver וכי על המבקש להיות משוייך לאחת מקטגוריית האשרות הבאות: B – אשרת מבקר, C/D – איש צוות של כלי שיט או כלי טיס, F – תלמיד אקדמי, M – תלמיד לימודי מקצוע (לא אקדמי), H – עובד מיומן, I – אשרת מדיה (אנשי תקשורת), L – מועבר בחברה עסקית / אנשים בעלי יכולת יוצאת מן הכלל, P – ספורטאים ואמנים, Q – אשרה לתכניות החלפה תרבותית בינלאומיות, R – עובד בתחום הדת.
עפ"י הנוהל החדש, את המסמכים יש לשלוח כאמור באמצעות שירות השליחים של חברת UPS בצירוף המסמכים הנדרשים: כל בקשה צריכה לכלול את טופס – DS 160 אותו ניתן למלא באופן מקוון, וכן אישור תשלום ואישור קביעת פגישה שהתקבל שנשלח בדואר האלקטרוני, תמונת פנים בגודל 5×5 סנטימטר וכמובן את הדרכון.
לדברי עו"ד צבי קן תור, יו"ר ועדת הויזות בלשכת המסחר ישראל־אמריקה: "הויתור על ההכרח להגיע לשגרירות מקל באופן משמעותי על כלל קהל המבקשים הישראלי, שכן עד כה הם נאלצו להמתין תקופה ארוכה לצורך קביעת תור בשגרירות. אין ספק כי המדיניות החדשה תקצר משמעותית את טווח קביעת התורים ואף עשויה להחיש את מהלך עבודת השגרירות. צעד זה מצטרף לשורה של צעדים חיוביים מצד הממשל האמריקאי כלפי אזרחי ישראל ובכלל זה תחילת הענקת אשרת המשקיעים E2".