-
מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את "חוק ההסדרה", לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הצליח לשכנע את שר האוצר משה כחלון לתמוך בחוק. ההצעה נועדה להסדיר ישובים ישראלים ביהודה ובשומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר • לסיפור המלא
חב"ד אינפו|ט״ו במרחשוון ה׳תשע״זמליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את "חוק ההסדרה", לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הצליח לשכנע את שר האוצר משה כחלון לתמוך בחוק.
ההצעה נועדה להסדיר ישובים ישראלים ביהודה ובשומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר על קרקע שזכויות השימוש בה אינן נתונות בידי רשויות המדינה, ובלבד שהדבר נעשה בתום לב או בהסכמת רשויות המדינה. לפי ההסדר המוצע, אם לא הוכיח אדם את בעלותו על הקרקע, היא תירשם על שם הממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה והשומרון, ואם הוכיח אדם את בעלותו על הקרקע, יופקעו זכויות השימוש ויועברו לממונה, ואותו אדם יהיה זכאי לדמי שימוש במקרקעין או לקרקע חלופית.
ההפקעה תעמוד בתוקפה עד להכרעה מדינית בדבר מעמדו של האזור וההתיישבות הישראלית בו. כמו כן, עד להשלמת הליכי התכנון יותלו הליכי האכיפה, הצווים ופסקי הדין בקשר למבנים ביישובים אלה, והם יפקעו עם השלמת הליכי התכנון.
כחלון הודיע כי יצביע בעד חוק ההסדרה אך יעצור את החוק בהמשך אם תהיה פגיעה בבית המשפט העליון. לפי שעה מסתמן כי חוק ההסדרה לא ימנע את הרס עמונה וגם לא את תשעת הבתים ביישוב עפרה, בשל העובדה שכחלון צפוי לדרוש את הוצאת הסעיף בחוק שמחיל אותו על פסקי דין קיימים.
שר החינוך נפתלי בנט מסר לאחר אישור החוק: "כפי שהצלחנו במשימה הזאת, כך נצליח גם להבא – בנחישות, באמונה, ותוך שיתוף פעולה עם ראש הממשלה ושאר מפלגות המחנה הלאומי. זאת המתנה הכי טובה שיכולנו להעניק במלאת יובל להתיישבות".
שרת המשפטים איילת שקד תקפה במליאת הכנסת את אנשי השמאל ואמרה כי "הצעת חוק ההסדרה היא הזדמנות טובה לדבר על צביעות. הצביעות של חבריי בשמאל, כמובן.
"השמאל מרכיב פאזלים. הוא גם פותר תשבצים. בזה הוא מעולה. יש לאנשי השמאל מומחיות מיוחדת להביט על המציאות בעיניים סלקטיביות, ולנדוד מעמדה לעמדה לפי הנוחות של אותו רגע. מה זה לנדוד? לקָפּץ כמו תעלולן אקרובטי. המשחק הוא כל כך טוב, שאנשי השמאל מצליחים לשכנע את עצמם שהם, ואין בלתם, אנשי שלטון החוק, אנשי זכויות האדם, אנשי האור".
שקד הדגישה כי "הגיע הזמן לנפץ את התדמית השקרית סביב אלוהי זכויות האדם, אבירי הדמוקרטיה. ליברלים בעיני עצמם, ובאופן סלקטיבי".
שקד הסבירה כיצד השמאל הפך מבונה הארץ, להורס ההווה. היא הזכירה כיצד גורמים בשמאל פעלו בניגוד לחוק בעבר, בעת האיסור לקיים מפגש עם אנשי אש"ף, וכעת הפכו להיות "אבירי שלטון החוק. כיצד מי שלא הפריע לו שממשלת ישראל עקרה אלפי יהודים מביתם בהתנתקות, לפתע הופכים להיות "אלוהי זכויות האדם".
כאן הגיעה השרה שקד לדבר על עצם חוק ההסדרה: "פסק הדין בעמונה ניתן במסגרת המשפט המנהלי, שם נבדקת מידת הסבירות של ההחלטה השלטונית. כמו שאמרתי לא פעם, הריבון הוא הכנסת ותפקיד בית המשפט לבחון האם הממשלה עומדת במה שחוקקה לה הכנסת או במה שהיא עצמה קבעה.
"תפקיד הכנסת לקבוע את כללי המשחק, תפקיד בית המשפט לבדוק שלא חורגים מאותם כללים. בפסק דין עמונה הורה בית המשפט לפנות את היישוב לפי המצב המשפטי שהיה מונח בפניו, ובהתאם לתשובה שהמדינה השיבה לו. אבל המצב החוקי יכול גם להשתנות. הכנסת סוֹבֶרנית לשנות את החוק ולאפשר לממשלה להסדיר את ההתיישבות באופן חוקי".
"אני לא חושבת שבית המשפט הוא נציג השמאל או עוין למתיישבים ביהודה ושומרון", הוסיפה שקד. "הוא מתנהל על פי שיקול דעתו המשפטי, ולכן בשעה שהכנסת תשנה את כללי המשחק, המצב המשפטי שיונח בפני בית המשפט יהיה שונה והוא יוכל לבחון את פסיקתו מחדש. כמובן שמדינת ישראל תכבד את פסיקת בג"ץ.
לדבריה, "על פי המשנה, אדם שבנה את ביתו בקורות עץ שהתבררו כגזולים, יפצה את הבעלים בשווי קורותיו, ולא יהרוס את ביתו. זאת, על מנת ליצור איזון בין פיצוי הנפגע לבין גרימת נזק משמעותי.
"על פי חוק המקרקעין אדם שהקים את ביתו בתום לב במקרקעין לא מוסדרים, ובדיעבד התברר שאינו בעל המקרקעין, זכאי לרכוש את הקרקע במחיר מלא. במקרה שלנו, בו המדינה סייעה לכך, היש תום לב גדול מכך? מה שנכון בתוך הקו הירוק נכון גם מעבר לו. ההצעה בסך הכל שואפת לפתרון הצודק ביותר לכל הצדדים.
"אבל צדק, מוסר ותועלת זה לא מה שמחפשים בשמאל. מעולם זה לא מה שחיפשו בשמאל. יש שם, בשמאל, רעב להרוס. מנסים לעשות שימוש בבתי המשפט כדי לקבע עובדות מדיניות. לזה לא אתן יד. במקום להיות שותפים למפעל ההתיישבות, בחרתם לתקוע מקלות בגלגלים".
בסיום דבריה אמרה שקד "עם אינו יכול להיות כובש בארצו מולדתו. לאחר אלפי שנות גלות נוראית וחורבן לאומי, שבנו הביתה. ולא כדי לקבל הטפות צדקניות מאף אחד. אני רוצה לסיים במילותיו האלמותיות של שמעון החשמונאי, בעת ניסיון חידוש הריבונות היהודית בארץ ישראל לפני למעלה מאלפיים שנים: 'לא ארץ נכריה לקחנו, ולא ברכוש נכרים משלנו, כי אם נחלת אבותינו אשר בידי אויבינו בעת מן העתים בלא משפט נכבשה, ואנחנו כאשר הייתה לנו עת – השיבונו את נחלת אבותינו'".
ח"כ יואב קיש מהליכוד אמר כי "הבית הזה הוא זה שמחוקק וקובע את המדיניות ולכן הוא נבחר על ידי כל העם. בג"צ תפקידו לשמור על המדיניות של החוקים ולתת עדיפות לחוקי יסוד. דווקא הצורך לכבד את החלטות בג"צ מחייב אותנו לחוקק את חוק ההסדרה.
"אנחנו חייבים לייצר בהירות משפטית סביב נושא הקרקעות באיו"ש כפי שקיימת מהירות משפטית כפי שקיימת במדינת ישראל. את הבהירות הזו הבית הזה יחליט ובג"ץ יפעל לפי החוקים שאנחנו נחוקק. הכנסת היא הריבון", הזכיר.
יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי, מיוזמי חוק ההסדרה, אמרה כי "מדובר על הישג משמעותי בדרך לנורמליזציה כלפי אזרחי ישראל שומרי חוק החיים ביהודה ושומרון. צדק אמיתי ושמירה על זכויות אדם חייבים לחול על כל אזרחי המדינה. שאלת הסדרת ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון נכון לה שתידון בשדה הפוליטי ולא בשדה המשפטי.
"אסור לנו להרוס בנייה שבוצעה בתום לב ובאישור ממשלות ישראל. מוקדם עוד לברך על המוגמר שכן ישנם אתגרים לא פשוטים על מנת לאשר אותו בקריאה שלישית", הוסיפה מועלם.
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) אמר כי "היום עשינו צעד ראשון בכיוון הנכון. חוק ההסדרה יעבור בעזרת ה' בארבע קריאות בחודש הקרוב ויהיה חלק חשוב בתהליך הנורמליזציה של מאות אלפי התושבים ביהודה ושומרון. ההסדרה ביו"ש תתקדם תוך שמירה על כבודו של בית המשפט".
סמוטריץ' הוסיף, "אני מבקש להודות מאוד לשרים בנט שקד על הובלה נחושה של החוק ולראש הממשלה וכלל מפלגות הקואליציה שגילו אחריות ומחויבות להתיישבות ולמתיישבים. ממשלת הימין הוכיחה היום שהיא יודעת למשול ובעזרת ה' נמשיך למשול, לשנות ולעשות טוב לעם ישראל בכל התחומים".