-
בראיון מיוחד למגזין 'דרך המלך' מספר הרב ישעיהו הרצל, רבה הראשי של נוף הגליל, על הגילויים להם זכה מהרבי, תפקידיו של רב עיר, כיצד פוסקים הלכה, ואיך לחנך את ילדינו לסמכות של רב • מאת יוסי סולומון • לקריאה
חבר המערכת|כ״ב בטבת ה׳תשפ״דהרב ישעיהו הרצל, הוא הרב הראשי של העיר נוף הגליל ורב קהילת חב"ד בעיר. הרב הרצל, נצר לגזע תרשישים. נולד וגדל בשכונת בתי אונגרין בירושלים, שם שימש אביו, הרב פנחס לייבוש, כמשפיע בבית כנסת אהל יצחק. דודו של אביו, הינו המשפיע הנודע, אשר רבים השיב מעוון, הרב משה ובר. וכילד, ביקר הרב הרצל בבית הדוד רבות, שם שאב דרך בעבודת השם.
בשנת תשכ"ט עבר בהוראת הרבי לנחלת הר חב"ד שבקרית מלאכי, שהוקמה באותם הימים, אז למד בכולל והוסמך לרבנות על ידי הרבנות הראשית לישראל.
בהמשך, שימש כרב בכפר תבור ולאחר מכן עבר להתגורר בנצרת עילית (כיום נוף הגליל), ומזה כשלושים שנה משמש כרב העיר ורב קהילת חב"ד המקומית.
לרגל יום הסתלקות אדמו"ר הזקן, בעל התניא ושולחן ערוך הרב, פנינו לרב הרצל, מרבני חב"ד הוותיקים, אשר זכו לדלות ולהשקות מתורת הרבי לאחרים, וביקשנו לשמוע אודות מהותו של רב, היוקר והחשיבות של לימוד ההלכה, והנחלת הערך של "עשה לך רב" במובן הפשוט.
היחידות הראשונה
הרב הרצל פותח ומשתף בסיפורים אישיים מהרבי להם זכה. מסיפורים אלו ניתן לראות כי עוד כבחור, ראה בו הרבי איש הלכה, והועיד אותו לעסוק בתורת הנגלה (מעבר ללימוד החסידות, כפשוט) ולגלות בה בקיאות.
אודות היחידות הראשונה, כתוב בספר 'יום יום': "מבנה השכל והמדות של חסיד הוא לפי ערך היחידות הראשונה אצל רבו. היחידות הראשונה היא לפי ערך מהות עצמו של החסיד, לפי אופן מהות עצמו, כזה סדר עבודה נותן לו הרבי".
והנה, כבר ביחידות הראשונה, דיבר הרבי עם הרב הרצל, בעניין 'המעשה אשר יעשון', מנהגי חסידים.
"היה זה בשנת תשכ"ה, ועודני בחור. נכנסתי בחיל ורעדה, אחר הכנות מתאימות, ליחידות הראשונה עם הרבי. במכתב, ביקשתי ברכה גם לאבי פנחס לייבוש. הרבי קרא את המכתב והתייחס לדיוק בשמו של אבי: לאבא יש עוד שם? האם קוראים לו רק פנחס לייבוש?! הרי לאבא קוראים גם מיכאל. האם קוראים לו פנחס לייבוש מיכאל או מיכאל פנחס לייבוש? השבתי: מיכאל פנחס לייבוש. הרבי נטל עיפרון מהשולחן והוסיף 'מיכאל' בראש השם.
בהמשך, אמר לי הרבי דבר מעניין: מסתמא אתה יודע שאצלנו נוהגים לא לומר תהלים בלילה מצאת הכוכבים עד חצות הלילה, חוץ מעשרת ימי תשובה, ראש השנה ויום כיפור. בהושענא רבה אומרים תהלים רק אחר חצות. אך חומש ותניא אפשר לומר גם בלילה.
עודני מנסה להבין מדוע הרבי בחר לומר לי דברים אלו, הרי לא שאלתי על כך, והדברים נאמרו כהוראה כללית".
דבר תורה? בנגלה!
שנה לאחר מכן, שוב קיבל הרב הרצל הוראה שעסקה דווקא בלימוד תורת הנגלה.
"בסוף חודש אדר תשכ"ו, בשעה טובה באתי בקשרי השידוכין, ולקראת שבת מברכים חודש ניסן עליתי עם משקה לרבי. והנה, הורה לי הרבי הוראה מפתיעה ומעניינת, וביקש שאדבר בווארט שלי לא רק חסידות כי אם גם נגלה. 'ואם מישהי ישאל אותך מדוע אתה מדבר נגלה,' הוסיף הרבי וכבר השיב לשאלה שצצה במוחי, 'תענה לו, שכך אמרתי לך לעשות.'
חקקתי את הדברים במוחי והחילותי ללכת, אך הנה שוב קורא לי הרבי, והוסיף והדגיש, שאכין טוב את דבר התורה שלי…! הבנתי כי יש דברים בגו, ותיכף התחלתי להתייגע בהכנת דבר התורה, על מנת לשאתו כנדרש בפני האורחים.
הגיע היום המאושר. עמדתי ונשאתי דברים בנגלה, כהוראת הרבי, ותיבלתי בביאור מהגאון הרוגוצ'ובי. חשתי כי הייתה לי סייעתא דשמיא, ודבר התורה נמסר בהצלחה.
מאוחר יותר התברר לי, שנכחו במעמד חברי הנהלת הישיבה – הרב ישראל ג'ייקובסון והרב מרדכי מענטליק וכן כמה מגדולי החסידים, ורב חשוב מקהילה ליטאית. כחלק מהדו"ח הקבוע שהנהלת הישיבה נהגה לכתוב, סיפרו אודות הווארט שלי, והוסיפו שראש הישיבה הליטאי התפלא שהזכרתי בדברי את הרוגוצ'ובי. אמר הרבי: מה הפלא? הלא הרוגוצ'ובי הוא מהאנ"ש שלנו.
מכאן ניתן לראות כמה חשוב לרבי שחסידיו יהיו בקיאים בתורת הנגלה, ויכבדו בכך את שם ליובאוויטש."
לנהוג לפי שולחן ערוך
"בשנת תשל"ז הוצע לי מינוי לרבנות בכפר תבור. שאלתי על כך את הרבי. השיב לי הרבי: 'לקחת את הרבנות ולהתנהג לפי השולחן ערוך ואזכיר על הציון.' בתפקיד זה נשאתי עד תשנ"ו, אז עלתה ההצעה להתמנות לרב העיר בנצרת עילית (כיום נוף הגליל). היה זה כמובן גם כן בהסכמת הרבי, כאשר לפי עדותו של הרב גרונר, הרבי הנהן עם הראש לאות הסכמה לשאלתי אם אני יכול לעבור לשמש כרב העיר נצרת עילית."
מה תפקידו של רב העיר עם תושבי העיר בה מכהן כרב?
אל רב העיר פונים עם שאלות רבות בתחומים שונים: טהרת המשפחה ומקוואות, עירוב בשבת, כשרות, השבה ליהדות ועוד.
פעם הגיע אליי יהודי מבוגר מרוסיה עם נכדותיו. הסתבר שהייתה שאלה אודות החתן של הנכדה האם הוא יהודי או לא, והסבא ביקש 'לסדר את העניין' ולוודא שתוכל להינשא לו. תוך כדי ישיבתו בחדרי, הניח כסף על השולחן באומרו "זה בשבילך." כמובן שמיד הורתי לו בתוקף להסיר את הכסף מהשולחן. "יהודי צריך להיות יהודי. אם הוא לא יהודי, אסור להתחתן איתו."
מלבד זאת, ישנן גם שאלות לא הלכתיות, ייעוץ נישואין כשמתגלעים אתגרים בשלום בית.
החלק החמישי
מה הם הקווים המנחים בפסיקת הלכה?
באופן כללי, כדי לפסוק הלכה, יש שולחן ערוך וצריך לעיין בו. עם זאת, הרבה פעמים יש להשתמש בחלק החמישי. צריכים לדעת מול מי עומדים. לדוגמה, לפעמים על פי דין צריך להטיל סכום מסוים על מישהו, אבל אם יודעים שהוא עני ואביון צריך להתחשב בזה. במקרים רבים לפני שמורים הלכה צריך לעיין עיון היטב בחלק החמישי של השולחן ערוך.
בתקופה זו, אני נשאל הרבה שאלות על המלחמה – כמו הפעלת רדיו על גל שקט, נשיאת נשק בשבת, הגיע אליי יהודי שהציע, שכמו בתקופת דוד המלך, אשר חייל שיצא להילחם כתב גט כריתות לאשתו, כך ננהג גם עתה, שחיילים יכתוב גט לנשותיהם. אולם, גדולי ישראל כבר דנו בזה וקבעו שלא לפסוק הלכה כללית כזו, ובאופן פרטי כל איש ישאל את רבו כיצד לנהוג.
מובן שבפסקי הלכה צריכים לסייעתא דשמיא מיוחדת, ומן האפשרות לקבל סיוע כזה היא ברכתו של הרבי.
התייחסתם קודם לכן לשאלות בנושא ייעוץ נישואין. וכאן הבן שואל, מה בין רב ליועץ נישואין, הרי רב הוא איש הלכה ואילו ייעוץ נישואין הוא תחום עיסוק טיפולי שנלמד בפני עצמו?
בעבר לא היו יועצי נישואין, והרב שימש כתובת לכל שאלה ועניין. פרשו בפניו את כל האתגרים והבעיות וכך גם בענייני שלום בית. ניתן לראות במכתבים רבים שהרבי מפנה זוגות שהעלו קשיים בשלום בית, להתייעצות עם רב.
הרב הרי מחתן את הזוג, משוחח איתם קודם, מכין אותם ומכיר אותם, וכך יודע גם מה לייעץ להם. כמובן שגם בזה צריך סייעתא דשמיא גדולה. מטבע הדברים, זוגות שיש לי איתם יותר היכרות, אוכל יותר לעזור להם ולתת עצה טובה, שתואמת לתורה ולהלכה, וכדברי אהרן הכהן "אוהב את הבריות ומקרבן לתורה". אהרן הכהן לא שינה את התורה חלילה, אלא מצד אהבתו את הבריות, קרבן אל התורה.
אמנם, במידה ואראה כי יש קושי לעזור לזוג, אמליץ להם לגשת לייעוץ נישואין מקצועי.
האם רב צריך נדרש להכשרה בתחום?
רב נדרש כאמור לחלק החמישי בשולחן ערוך, היינו לכל מה שלא כתוב במפורש, וכך יוכל בסייעתא דשמיא לעזור לאנשים. בדומה לזה, הרבי אמר, שרב צריך ללמוד את הטכניקה המודרנית, את כל מה שמתחדש מזמן לזמן – מוצרי חשמל ועוד, על מנת לפסוק להלכה איך להשתמש בזה על פי תורה. על כן, כל מה שיכול לסייע לאנשים, כדאי לרב ללמוד.
אמנם יש מה שנלמד מתוך השטח עם הניסיון, ויש מה שנלמד מתוך הרצאות. על מנת שהחלק החמישי יהיה חלק מכובד, יש לרכוש את הידע המתאים. כמובן שאם הרב אינו בקיא בתחום כזה או אחר, אל לא להתבייש מלומר זאת, ואדרבא, זוהי גדולתו.
אגיד לך, ואתה תפסוק
מה היו ההתייחסות של הרבי ללימוד הלכה?
הרבי רוצה שכל בחור לפני חתונתו ילמד סמיכה לרבנות, על מנת שידע לנהל את ביתו כהלכה. כבחורים, היינו מקדישים את הסדר השלישי ללימוד הלכה. הייתה לי חברותא עם הרב זכריה גורי ע"ה, אתו עברתי על חלק גדול משולחן ערוך אדמו"ר הזקן אורח חיים, וכמובן שהיה זה מכוון לפי רצון הרבי. הרי אם לא לומדים הלכה, אי אפשר לדעת את המעשה אשר יעשון וכיצד להתנהל, אי אפשר לחיות חיים אמיתיים, חיים של תורה.
הרבי אמר לי באחת היחידויות שיש ללמוד או לדבר עם אחרים לא רק חסידות כי אם גם נגלה, וזאת גם כי על ידי נגלה אפשר לקרב יהודים לחסידות.
איך מחנכים את הילדים למהות ומרות של רב?
כשילדים רואים שאבא שלהם שואל את הרב שאלות. אמנם הוא עצמו מעיין בשולחן ערוך כשיש לו שאלה, אבל גם ניגש לרב לשאול, הוא מחנך אותם בכך לשאול רב ולעשות כהוראתו.
אם לא יראו את אבא ואמא שואלים רב, מנין ילמדו לעשות כן?
אף אם אדם יודע את ההלכה, ראוי שבנוכחות ילדיו ישאל רב, וכן יחנך את הילדים לשאול בעצמם את הרב שאלות הלכתיות.
היה לי ידיד, שהיו לו שאלות בתחום שעדיין לא עסקתי בו. וכך אמר לי: אם לא עסקת בזה ואינך יודע את פסק ההלכה, אגיד לך את הדעות ומה אני חושב שהייתי פוסק, אבל אני רוצה שאתה זה שתפסוק לי, כי אתה מוסמך לרב. על דרך שבתקופת הכהנים, לגבי נגעים, היה על הכהן לפסוק, ובמידת הצורך רב בקיא בהלכות נגעים הורה לו מה לפסוק.
אצלנו באזור, משפחות מפורסמות כמו ששונקין וידגר, שהנן בקיאות בהלכה, אמרו לי: 'ההורים שלנו תמיד שאלו אותך מה לעשות, אתה היית הרב שלהם.' גם אם היה להם את הידע ההלכתי, ביקשו להתייעץ איתי כדי להראות לילדים שלמרות שיודעים את ההלכה יש להתייעץ ולשמוע מהי הפסיקה של הרב.
לסיום, אני מאחל לקוראי דרך המלך, בתוך כלל החסידים, שנחיה תמיד באהבה ובאחדות, שנתעלה בלימוד תורת הנגלה והחסידות, שנזכה לגדל את ילדינו ליראת שמים טהורה, ונתבשר בבשורות טובות כל אחד במצטרך לו. והעיקר, שנזכה לגאולה השלמה בחסד וברחמים.
תגיות: הרב ישעיהו הרצל, יוסי סולומון, מגדין דרך המלך