מאת: שניאור חביב, צילום: מנדי הכטמן
זה היה מפגן אדיר בקנה מידה היסטורי. כנס שלא היה כדוגמתו מכל הבחינות: מספר המשתתפים, הפקת הענק והתוכן שלא התנצל, לא התייפייף ולא הסתתר מאחורי סיסמאות כלליות ותקינות פוליטית. נישאה שם אמירה עם מסר ועם בשורה, דברים כהווייתם, בגאון, ללא חת, תורה כיום נתינתה בסיני.
יחד עם זאת, המסרים לא נותרו באוויר תלושים ותמוהים, אלא חדרו לפנימיות נפשם של המשתתפים, פעלו את פעולתם, חיזקו, עודדו, הלהיטו את האמונה ורוממו את הנפש, בן היתר בזכות הפקה מושלמת, מדוייקת לפרטים, מוכוונת קהל יעד ומטרה, שהגישו 'אורות דתוהו' ב'כלים דתיקון', באופן הכי מתקבל אצל כל אחד ואחד לפי שכלו והבנתו.
האירוע החל כבר בשעות אחר הצהריים המאוחרות עם ילדי צבאות ה' שזכו להשתתף בתכנית בת שעתיים, עם עוצמה זכה וטהורה. אלפי חיילי צ"ה שהתכנסו ליום צבאות ה' השנתי, זכו לחוויה מיוחדת של אמונה ואהבה. לראשונה הצטרפו אליהם גם רבים מן ההורים שזכו לראות ולחוות את עוצמת צבאו של ה', הצבא אותו ייסד הרבי לפני ארבעים ואחת שנה. ההורים חשו לראשונה את המוכנות למסירות הנפש והרצון של חיילי הרבי שלא טעמו טעם חטא.
21 שנים של כינוסי י"א ניסן
"היום יפנה, השמש יבוא ויפנה, נבואה שעריך" – החמה נטתה בשיפוליה המערביים של תל אביב וגלשה אל מאחורי האופק של ים התיכון, שעה שקילומטרים ספרים משם, החל היכל הספורט בלומפילד להתמלא באלפים רבים. אלה התקבצו ובאו במאות אוטובוסים מכל רחבי הארץ והצטרפו אל אלפי הילדים שכבר מילאו את היציעים.
חמש דקות בלבד להפסקת התרעננות קצרצרה ניתנה בתום התכנית המעוסה של 'יום צבאות ה" – והמעמד הגדול נפתח בברכה, או יותר נכון באחת הברכות שמברכים בעת התגלותו של מלך המשיח – 'שהחיינו'.
קול הטנור הנדיר של הבעל מנגן והחזן הנודע ר' ישראל אדלר הדהד ונשמע היטב גם מחוץ לכותלי ההיכל. קולו נותן את האות לפתיחת התוכנית ומזרז את האלפים שעוד עושים דרכם ברחובות הסמוכים, להחיש צעדיהם ולתפוס את מקומם.
לקריאת פרקו החדש של הרבי מלך המשיח בתהילים, פרק קכ"א, הוזמן הגאון החסיד הרב ברוך בועז יורקוביץ', רב קהילת חב"ד בלוד וחבר 'מכון הלכה חב"ד', אשר בסיום אמירת הפרק-תהילים מכריז בקול גדול את הכרזת הק' 'יחי אדוננו'.
לנאום הפתיחה הוזמן הרב שמואל הכהן הענדל מנהל 'מטה משיח' בארץ הקודש. גם הרב הענדל העומד כבר עשרים ואחת שנים מאחורי כינוסי הענק של י"א ניסן, נראה כי הוא מתרגש אל מול קהל האלפים. הרב הנדל היה אברך נלהב וצעיר כאשר נקרא לעמוד בראש 'מטה משיח' שהוקם על ידי אגודת חסידי חב"ד בראשות יו"ר אגו"ח הרב שלמה מיידנצ'יק ע"ה. גם בחלומותיו הגרועים ביותר לא דמיין אז שעשרים ואחת שנה לאחר מכן הוא עדיין יעמוד על הפודיום הזה כשהוא זועק מקירות ליבו 'עד מתי?!'
אבל עכשיו הוא שוב כאן. עשרים ואחד כינוסים מאחוריו. קולו חד וברור, זועק סמכותיות. ניכר שהדברים יוצאים מן הלב ופולחים את הלבבות.
120,000 מתנות לרבי!
תוכנית המולטימדיה ממשיכה עם סרטונים קצרים על מוסדות חב"ד שנתנו מתנות לרבי. מה מתוק יותר מלראות את אנ"ש, הילדים והתמימים, מוסרים את עצמם כדי להעניק לרבי עוד מתנה, עוד נחת רוח ליום הולדתו. הרב מנחם מענדל בליניצקי יו"ר יד לילד המיוחד, מהנהלת אגו"ח באה"ק מספר על סבו הרב שלמה מיידנצ'יק שהביא מהנשיא שז"ר מתנה מיוחדת לרבי לכבוד י"א ניסן – זוג בתי תפילין של אדמו"ר האמצעי שעברו במשפחתו מדור לדור.
הרב בליניצקי, החבר בהנהלת חדר 'אור ליובאוויטש' בכפר חב"ד, עובד לספר על קמפיין המתנות של תלמידי החדר שהתגייסו להעניק לרבי מאה ועשרים אלף החלטות טובות מאלפי יהודים ברחבי הארץ! מאיש לאיש, ממקום למקום, הילדים הולכים ומשכנעים, רושמים דו"ח לרבי – הכול בשביל לעשות נחת רוח…
בהמשך נראים על המסך שורה של מוסדות חינוך וארגונים נוספים שהביאו מתנה לרבי. 'ישיבה גדולה ליובאוויטש בית שמש' שהשיקה פרויקט שו"ת בענייני גאולה ומשיח, מוסדות 'חנוך לנער' שבישרו על הקמת קמפוס חדש, 'מטה משיח נתניה' שהשיקו קמפיין משיח על האוטובוסים בעיר וישיבת חב"ד בבאר שבע, שם התמימים קיבלו על עצמם שורה של החלטות טובות כמתנה לרבי.
בשל השינוי בתוכנית בעקבות הפיגוע, הוקרנה רק חלקה הראשון של התוכנית. סיפורם של ארגונים נוספים כמו 'בית משיח', 'מכון הלכה חב"ד', 'למען ילמדו', ו'התאחדות החסידים' שהעניקו 1200 שיעורים ב'עניינו של משיח', מרגשים לא פחות, לא הוקרנו.
הצדעה לשלוחי אוקראינה
הס הושלח כאשר אל הבמה הוזמן הנואם המרכזי, הגאון החסיד הרב יוסף יצחק ווילשאנסקי, ראש ישיבות חסידי חב"ד ליובאוויטש בצפת, משלוחי הרבי לארץ הקודש וחבר הנהלת אגו"ח באה"ק. הרב ווילשאנסקי, אחד הנואמים הוותיקים והסוחפים של הדור השביעי, שמעבר לגאונותו בתורה, ובתורת הרבי בפרט, הוא איש דברים שנאומו אומנותו.
הרב ווילשאנסקי מבהיר את עומק עניינו של י"א ניסן שנת המאה ועשרים לרבי. "אנא נסיב מלכא" הוא זועק ומעורר בקהל את בחירתו של הפיקח הכל כך מזוהה עם י"א ניסן – יום עשתי עשר יום לחודש ניסן, קורבנו של שבט אשר שנקרא על שם גאולתן של ישראל. הקריאה מפי הרב ווילשאנסקי, עולה ומהדהדת בנחישות גם מתוך הקהל הגודש את היציעים בבלומפילד.
במעמד ההצדעה הוקדש פרק נכבד לשלוחי הרבי מה"מ באוקראינה. זהו סרטון מרגש על השלוחים הפועלים במסירות נפש, אלה שרצים להציל עוד יהודי וללקט עוד נשמה אבודה תחת ההפגזות הכבדות. הסרט הוקרן לקהל והמחיש במעט את המציאות ההזויה עימה מתמודדים שלוחים שהשקיעו את כל חייהם בבניית אימפריה שוקקת של יהדות, קהילות ומוסדות מפוארים ושכל מפעלם עומד כיום תלוי על בלימה.
הסרטון מסתיים, והזרקור מופנה אל הבמה, שם כבר עומד מוכן מאחורי הפודיום לא אחר מאשר רבה של אוקראינה הרב משה ראובן אסמן אשר הגיע לארץ למשך שעות ספורות כדי לכבד ולהשתתף במעמד, בסיום הערב כבר היה בדרכו חזרה היישר אל החזית האוקראינית. הקהל נעמד על רגליו ומריע בתשואות ממושכות, מרעיף אהבה והערצה לשלוחי הרבי על מסירות נפשם ורוחם האיתנה.
הרב אסמן פותח בניגון חסידי, 'נייט נייט ניקאוו' כשקולו של הרבי נשמע ברקע. הקהל נשאב ומצטרף בשירת המונים עוטפת ומחקת. ניכר שהרב אסמן מתרגש מקבלת הפנים החמה. "אנשים שואלים אותי איך אתה נשאר שם במצב הזה?", משתף הרב אסמן ועונה: "אני אומר להם ששליחות זה לא רק כשקל ואיפה שנוח. שליחות זה בכל זמן ובכל מצב".
בעיצומה של ההתוועדות הוכרז על שלשה חברי בית דין רבני חב"ד אשר ביקשו לכבד את מעמד הרבבות: הרב יוחנן גוראריה, הרב משה הבלין והרב יוסף הכט. הקהל הרב עמד על מקומו וקיבל את פני הרבנים בתשואות רמות.
רגעים של התרוממות הרוח
ההתוועדות המרוממת והגדולה בעולם נקטעת בין פרק לפרק בקטעי שירה מרגשים ומשמחים. על ידי טובי בעלי המנגנים בעולם החסידי. ר' מענדי ג'רופי, ר' יוני שלמה, ר' מוטי שטיינמץ, ר' ישראל אדלר וילד הפלא בנצי קלצקין. אלה מלווים במקהלת החסידים 'מלכות' בניצוח המעבד והמנהל המוזיקלי דני אבידני ותזמורתו המורחבת.
הניגונים משובצים ביד אמן, פעמים אלו ניגוני שמחה והתלהבות שהופכים להיות גפרור שמצית את הרבבות ומעמיד אותם על רגליהם – ידי איש על כתף רעהו.
ופעמים אלו ניגוני השתפכות וגעגועים כמו 'ניגון הכנה' ו'ארבע בבות' שמעלים את הקהל טפח מעל הקרקע, אל רגעים של התרוממות הרוח ולב הומה געגועים.
כך גם כשעלה אריאל זילבר וביצע את שירי הדור השביעי, "הרבי שליט"א אין כמוך בעולם", ו"שמעו שמעו רבותיי", בקצב ישראלי עדכני כמו שרק זילבר עם עשרות שנות ניסיון מאחוריו יודע לתת. "אוהוהוהו" זעק זילבר כשידיו כמו מתופפות על הפסנתר החשמלי בקצב, "בכל דלת מזוזה, איאיאיאיי, בכל בית קופת צדקה איאיאיאיי" שר זילבר והרים את הקהל על הכסאות…
"ישראל מצדיעה לרבי" – אל הבמה עלה ראש עיריית רעננה מר חיים ברוידא, אשר במילים קצרות דיבר על כך שי"א בניסן, יום הולדתו המאה עשרים של הרבי, הוא לא רק יום חגם של חסידי חב"ד אלא של כל יהודי בעולם.
הרגע ההיסטורי להבאת ההתגלות
ההפקה לא הפסיקה לספק הפתעות ורגעים מרגשים. אחד כזה היה כאשר הוקרן סרטון על עומר בר ילד בן 10 מרמת השרון, נואם צעיר, תלמיד בית הספר אור השחר שרואה בעצמו חסיד של הרבי. בתחילת השנה נשאל עומר במסגרת קמפיין פרסומי של העיריה מה ירצה להיות שיהיה גדול, והשיב: "שליח של הרבי וטייס". מיד לאחר הסרטון הוארה דמותו של עומר בן ה-10 מתוך הקהל כשהוא נושא נאום קצר על מנהיגות, כשלבסוף הוא בוחר ברבי מלך המשיח כמנהיג האולטימטיבי וקצר מחיאות כפיים ממושכות.
בעת רצון מיוחד, עלה הרב הנדל לומר ביחד עם כל הציבור את פרק כ' בתהילים לרפואת והחלמת כל הפצועים בפיגוע שהתרחש זמן קצר קודם לכן בדיזינגוף בתל אביב.
רגע מרגש ומעורר צמרמורת נרשם עת התגלתה הבימה המרשימה שהוכנה לכבוד הרבי מלך המשיח, שם נשא זעק יו"ר ניידות חב"ד וצבאות ה' הרב דוד נחשון על הגלות הארוכה והדרישה כלפי שמיא להבאת ההתגלות השלימה של הרבי, ולאחר מכן פרצו כולם בקול זעקה ותחינה של "אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח" – התגלות נאו!.
לאחר מכן עלה האב השכול ברוך בן יגאל, אביו של גיבור ישראל ולוחם סיירת גולני עמית בן יגאל הי"ד. לאחר סרטון קצר על בנו יחידו שנרצח באכזריות בעת פעילות מבצעית, עמד מר בן יגאל על הבמה ובקול חנוק מדמעות והתרגשות זעק "בזמן המורכב והלא פשוט הזה, אסור לנו להישבר, לא ישברו אותנו: 'יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד'. גאולה עכשיו! גאולה עכשיו! גאולה עכשיו!".
כרוז קולי של משטרת ישראל ביקש להתנצל בפני קהל הרבבות, כי בשל האירוע הביטחוני שמתרחש באיזור הוחלט על סגירת האירוע כעשרים דקות לפני הזמן.
אות הסיום ניתן עת פרצה התזמורת שוב בניגון, ר' מנדי ג'רופי ור' יוני שלמה הצטרפו בשירת 'יחי אדוננו' אדירה כשהקהל קם לאיטו והתפזר בסדר מופתי לפי הוראות המשטרה וסדרי האבטחה שהוחמרו נוכח האירועים שהתרחשו מרחק לא-גדול ממקום הכינוס.
רוח אביבית נשבה בחוץ. בכל העיר רדפו שוטרים ואנשי היחידה המבצעית של שירות הביטחון הכללי את המרצח, בשעה שעשרות אלפי חסידים התפזרו חזרה אל האוטובוסים והמכוניות בתחושה מרוממת – מוכנים לי"א ניסן שנת ה-120. אמנם העיקר חסר מן הספר, ומשיח לא התגלה עדיין בבלומפילד, אבל בטוח שביאתו זורזה שם ביתר שאת. ומי שזכה להיות שם לפחות, מוכן עתה הרבה יותר.
לְחַיִּים, רַבִּי!
לְחַיִּים חֲסִידִים!